Strona główna » Blog » Cukier a trądzik – poznaj zależności
Benzacne

Cukier a trądzik – poznaj zależności

« Wróć do listy

Trądzik, który pojawia się w okresie dojrzewania to początek walki o ładny wygląd skóry. Marzeniem każdego kto doświadczył problemu tzw. pryszczy, jest znalezienie nie tylko przyczyny ale i sposobu na złagodzenie i likwidację zmian. Nie leczony trądzik prowadzi nie tylko do stopniowego pogorszenia stanu naszej skóry ale również do powstania trudnych do zlikwidowania blizn.

zdjęcie cukru

Cukier a trądzik? Czy cukier może mieć wpływ na wygląd naszej skóry?

Naukowcy z Kanady odkryli, że dieta bogata w cukry proste (glukozę i fruktozę), prowadzi do zaburzeń hormonalnych w naszym organizmie a jak wiemy wahania hormonalne są jedną z głównych przyczyn powstawania trądziku.

Najbardziej dla nas niebezpieczne są właśnie te produkty, które spożywamy najchętniej:

  • białe pieczywo (chleb, bułki)
  • makarony
  • ciasta
  • miód
  • piwo
  • słodkie owoce (np. rodzynki czy brzoskwinie z puszki)

Co się dzieje  w naszym organizmie kiedy „jemy za słodko”?

  • znacznie wzrasta poziom cukru we krwi a to z kolei przyczynia się do wzrostu insuliny i czynnika wzrostu podobnego do insuliny
  • pobudzony zostaje podział komórek, które budują przewody wyprowadzające gruczołów łojowych. Ulegają one zwężeniu i zaczyna zalegać w nich łój
  • wzrasta poziom tłuszczu w wątrobie a to z kolei prowadzi do niedoboru białka, które jest odpowiedzialne za równowagę pomiędzy poziomem testosteronu a estrogenu we krwi. W rezultacie stężenie testosteronu wzrasta a to może powodować nie tylko powstanie zmian trądzikowych ale również problemy z cyklem miesięcznym i płodnością
  • nadmiar insuliny powoduje spadek poziomu białka, które wiąże się z receptorem dla retinoidów – pochodnych witaminy A (są one stosowane w leczeniu nie tylko trądziku ale także innych chorób skóry) Niedobór tego białka powoduje nasilenie wzrostu komórek a to pogarsza trądzik

Jak unikać nadmiaru cukrów prostych w naszej diecie?

  1. Zastąpmy cukry proste, węglowodanami złożonymi, które obecne są w produktach z pełnego ziarna (chleb razowy, makarony gryczane) oraz w warzywach (ziemniaki, soczewica, groch, fasola, kukurydza)
  2. Zrezygnujmy z kolorowych napojów i słodyczy (zwłaszcza czekolady) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego to sięgnijmy np. po marchewkę
  3. Zadbajmy o aktywność fizyczną – brak ruchu wzmaga apetyt na słodycze

Odpowiednia dieta ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na wygląd naszej skóry.

Przeważające w posiłkach, produkty bogate w cukry proste, powodują nie tyko nadwagę ale mogą przyczynić się również do powstania zmian trądzikowych czy zaostrzenia już istniejących wykwitów. Nie tylko zaburzenia hormonalne, będące skutkiem wzrostu poziomu cukru we krwi, mogą powodować trądzik. Również sama nadwaga, zmusza nasz organizm do nadmiernej produkcji androgenów.

Dbajmy o to aby nasze posiłki były urozmaicone. Organizm będzie lepiej pracował a my sami będziemy mogli się cieszyć lepszym samopoczuciem.

Jak zapobiegać trądzikowi w 5 krokach?
Czy laserowe leczenie trądziku jest skuteczne?

Benzacne żel jest to biały żel bez zapachu stosowany w leczeniu różnych postaci trądziku pospolitego.

Więcej o produktach