W ostatnim czasie dużo mówi się o zbawiennym wpływie wyeliminowania z diety glutenu. Wyłączenie tego składnika ze wszystkich posiłków u niektórych poprawia stan zdrowia, powoduje spadek wagi, a nawet wpływa na wygląd skóry. W rzeczywistości nie ma jednak dowodów naukowych na związek spożywania glutenu z powstawaniem trądziku.
Zdrowa i bogata w naturalne składniki dieta może sprzyjać łagodzeniu objawów trądziku. Jak wiadomo, jedzenie niezdrowych fast-foodów, przetworzonej żywności pełnej konserwantów i ostrych przypraw może nasilać trądzik. Zbawienne są natomiast pokarmy bogate w witaminy A, E i z grupy B, a także zawierające cynk i błonnik. Jeśli Twoja skóra jest kapryśna i borykasz się z trądzikiem, uważaj na trądzik od słodyczy, czekoladę, kakao i alkohol, ponieważ mogą one nasilać stany zapalne. Czy jednak taka zależność występuje w przypadku glutenu?
Gluten znajduje się w pokarmach, które zawierają w składzie pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Znajdziesz go, więc w wielu produktach spożywczych, takich jak np.: mąka, pieczywo, makarony, ciasta i ciastka, płatki śniadaniowe, a także piwo. W przypadku 1 proc. populacji gluten wymaga całkowitego wyeliminowania z diety z uwagi na celiakię. Według lekarzy niewielki procent ogółu cierpi także na nietolerancję glutenu.
W przypadku osób cierpiących na nietolerancję tego składnika, gluten może wywoływać stany zapalne w jelitach. Układ pokarmowy reaguje wtedy wzdęciami, gazami, a trawienie nie przebiega prawidłowo, przez co organizm nie pobiera wszystkich składników odżywczych z jedzenia. Z kolei, te problemy mogą uwidaczniać się w postaci niedoskonałości na skórze. Nietolerancja glutenu występuje często u chorych na łuszczycę. Niektórzy winią, więc gluten także za występowanie trądziku i jego zaostrzanie, choć nie zostało to potwierdzone naukowo.
Jeśli podejrzewasz, że cierpisz na nietolerancję na gluten, możesz sprawdzić to przez badanie krwi. Wyniki nie zawsze są jednak miarodajne, więc dla upewnienia się, możesz wyeliminować gluten z diety na ok. 2 tygodnie i w tym czasie zaobserwujesz, czy stan skóry ulegnie poprawie. W diecie bezglutenowej makarony i pieczywo możesz zastąpić:
Na zakupach sięgaj także po produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym symbolem. Przekreślony kłos oznacza, że zawartość glutenu w produkcie nie przekracza 20 mg na kg, więc może być on spożywany przez osoby z nietolerancją na gluten.
Jeśli jesteś jedną z osób, która cierpi na nietolerancję lub alergię na gluten, pierwsze efekty zauważysz już po 2 tygodniach od wprowadzenia diety eliminacyjnej. Poprawi się Twoje samopoczucie i wygląd skóry. Jeśli w efekcie całkowicie wyeliminujesz gluten z diety, leczenie trądziku zacznie przynosić widoczne efekty. Organizm zacznie pobierać odpowiednią ilość składników z pokarmów odpowiedzialnych za zdrowy wygląd skóry, a kosmetyki będą wspomagały gojenie się cery i stanów zapalnych. Nie przedłużaj jednak diety eliminacyjnej bez konsultacji z lekarzem. Stosowanie ubogiej i źle zbilansowanej diety, gdy nietolerancja nie została potwierdzona, zadziała z odwrotnym skutkiem do zamierzonego i spowoduje wyjałowienie organizmu, a tym samym pogorszenie wyglądu skóry.
Benzacne żel jest to biały żel bez zapachu stosowany w leczeniu różnych postaci trądziku pospolitego.